Blog

Latest Industry News

Gruwelcrash tijdens Daytona 400

NASCAR6De NASCAR doet haar reputatie alle eer aan. Daytona 400 is immers geëindigd met een crash zoals de autosport die al een tijdje niet meer heeft gekend. Als bij wonder vielen er slechts enkele lichtgewonden, maar er hadden net zo goed tientallen slachtoffers kunnen vallen.

“Als een videogame, maar dan in het echt”, het waren de woorden van zesvoudig Daytona-winnaar Jeff Gordon na afloop. In de allerlaatste meters van de allerlaatste van 160 ronden haakte zowat het hele peloton in elkaar. Terwijl een oppermachtige Dale Earnhardt Jr. als winnaar over de streep raasde, tikte een rondtollende Denny Hamlin de Chevrolet van Austin Dillon aan.

Die werd aan zo’n 320 km/u de lucht in gekatapulteerd en knalde tegen de afsluiting die de NASCAR-toeschouwers tegen rondvliegende brokstukken moet beschermen.

 

NASCAR ontsnapt

De klap was zo hevig dat de omheining het begaf, maar de auto van Dillon werd gelukkig wel terug op de baan gesmakt. Je mag er niet aan denken wat de gevolgen waren geweest als hij wel in het publiek zou gevlogen zijn. De NASCAR ontsnapt aan een horrorscenario.

Van de uiteindelijk op zijn dak gelande wagen bleef nauwelijks nog wat over, de smeulende motor kwam tientallen meters verder terecht. Ook langs de goede kant van de afsluiting… Het wrak van Dillon werd dan ook nog eens een eind verder geslingerd toen Brad Keselowski er tegen knalde, maar nog geen minuut later konden de toegesnelde mecaniciens van Casey Mears en Dale Earnardt Jr. toch de als bij wonder zowat ongedeerde piloot bevrijden.

Dillon met de schrik vrij

“Straks wat ijs op mijn arm en mijn staartbeen leggen”, zei Dillon kort na de crash.“Die doen wat pijn, maar ik zal zeker weer fit zijn voor de NASCAR-race van volgende zondag in Kentucky. De video van het ongeval heb ik nog niet gezien, ik weet niet of ik er wel naar wil kijken.”

“Zowat onmiddellijk nadat mijn auto tot stilstand was gekomen, zag ik verschillende mecaniciens rond mij. Dat stelde me wel gerust. Ik maakte me alleen zorgen over de olie die rond me stroomde. En ik heb toch mijn best gedaan om zo snel mogelijk weg te geraken.”

NASCAR5

 

400 km/u

De in de Verenigde Staten immens populaire NASCAR is in elk geval aan een gruwelscenario ontsnapt. Het hek heeft zijn werk gedaan en de toeschouwers beschermd, maar het grote gat maakt duidelijk dat het ook helemaal anders had kunnen aflopen.

De foto’s spreken boekdelen, er zal de volgende weken zeker weer over de risico’s van het races op de zogeheten superspeedways van Daytona en Talladega worden gediscussieerd.

Op die circuits wordt het vermogen van de motoren al verschillende jaren aanzienlijk teruggeschroefd, omdat de wagens anders gemiddelde snelheden van 400 km/u zouden halen. Maar precies daardoor blijven zowat alle auto’s de hele wedstrijd quasi aan elkaar plakken. En dat leidt ook altijd tot enkele van die enorme crashes. Die van zondag was er echt wel bijna eentje te veel.

NASCAR7

Back to top